Vot en Blanc

Segons la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, en el seu article 96, punt 5: “Es considera vot en blanc, però vàlid, el sobre que no contingui papereta i, a més, en les eleccions pel Senat, les paperetes que no continguin indicació a favor de cap dels candidats“.
A Espanya, el percentatge mínim per tenir representatibitat és del 3% per a congrés i senat i 5% per al cas de les eleccions muncipals, cada autonomia té diferent sistema. El vot en blanc se sumeixi al nombre total de vots de l’escrutini, a partir del com es calcularan els percentatges de representació. Així, un elevat vot en blanc significa elevar considerablement el nombre de vots necessaris per arribar al 3% del total. En les eleccions a congrés i senat, a les províncies on es trien pocs representants, aquest efecte no és significatiu.

Incidència del vot en blanc en el resultat electoral
Que hi hagi un 20% de vots en blanc no significa que el 20% dels escons vagin a quedar-se buits, en absolut. Almenys de moment. Els escons que correspondrien al vot en blanc es reparteixen entre la resta de grups parlamentaris. El vot en blanc no s’annexa a cap altre tipus de vots. És independent i no és dirigit cap a ningú.
Ja que un elevat vot en blanc significa elevar el nombre de vots necessaris per arribar al 3% del total, per al cas de les elecccions estatals o al 5% per al cas de les eleccions municipals. Té per això l’efecte de dificultar la representativitat dels partits minoritaris (per sota del 3-5%).
D’un altre costat, hem conegut l’autèntic poder ciutadà del vot en blanc gràcies al cas Aduna (Guipúscoa) esdevingut en les eleccions municipals de Maig 2011 i on un 95,99 % dels vots vàlids van ser en blanc. Aquesta posició comuna dels electors van impedir a l’única candidatura (presentada pel Partit Popular) formar govern local, al no aconseguir el mínim requerit del 5% dels vots per la llei per poder fer-ho. Durant quatre anys, funcionaris de la Diputació foral portaran els assumptes municipals d’Aduna; pel que sembla els vilatans els prefereixen a segons que candidatures. Aquesta realitat demostra que qui asseguri que el vot en blanc és un vot inútil, s’equivoca. Font

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s