El sistema electoral

La llei electoral i l’assignació d’escons
Al problema de la grandària de la circumscripció, la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, afegeix dues noves traves en el seu article 163: 1) No es computaran els vots de les candidatures amb menys del 3% de vots en la circumscripció, i 2) Els representants s’assignaran a les llistes restants en funció del Sistema D’Hondt.

La barrera del 3%, ideada per excloure als partits minoritaris, resulta del tot antidemocràtica quan existeixen molts òrgans de govern en els quals un 3% representa un escó (en qualsevol òrgan amb més de 34 representants, el 3% representa, almenys, un escó). Al congrés, el 3% representa 10,5 escons i un escó representa el 0,29% dels vots. D’haver-hi un llindar per participar en el recompte d’escons, hauria de situar-se en el nombre de vots necessaris per aconseguir un representant, encara que al meu entendre no hauria d’excloure’s “a priori” cap opció política per no reunir un determinat nombre de vots. El sistema d’assignació de representants hauria de ser el que s’encarregués d’assignar a cada opció la representació que més s’ajusti al nombre de vots rebuts.

Quant al sistema de recompte, si bé és cert que l’actual sistema (D’*Hondt), basat en la metodologia de la xifra repartidora, afavoreix excessivament als partits majoritaris, el biaix que introdueix és considerablement menor que l’atribuïble a la grandària de les circumscripcions a Espanya.Font

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s